sur le site de 'Bond Beter Leefmilieu'
Volgens het rapport van Leo Sleuwagen (opgemaakt in opdracht van BIAC) zijn er rechtstreeks 19.905 mensen tewerkgesteld op de luchthaven van Zaventem. De onrechtstreekse tewerkstelling (via leveranciers) bedraagt volgens deze studie 17.689 jobs. Deze oçnrechtstreekse tewerkstelling is afgeleid uit de input-output tabellen van het Federaal Planbureau.
Verder berekent deze studie nog een bijkomende indirecte tewerkstelling door bestedingen van personeel dat op de luchthaven werkt. Volgens de studie zou dit opnieuw 17.689 jobs opleveren. Men gaat er in deze studie dus van uit dat één job op de luchthaven er twee oplevert buiten de luchthaven.
Dit laatste cijfer (indirecte tewerkstelling door extra bestedingen) lijkt echter sterk overdreven. Hierin zitten bv. ook extra bestedingen in de horeca. De auteur van de studie stelde trouwens zelf op een hoorzitting in het Vlaams parlement dat de cijfers van de indirecte tewerkstelling door bestedingen met de nodige voorzichtigheid moeten gehanteerd worden, aangezien deze gebaseerd zijn op onzekere criteria.
Op deze manier komt de studie tot de conclusie dat de luchthaven van Zaventem direct en indirect zorgt voor in totaal 60.511 jobs. Dat is duidelijk een overschatting. Het is daarom veel eerlijker om bij discussies over de toekomst van de luchthaven te vertrekken van de directe tewerkstelling (19.905) en de indirecte tewerkstelling bij leveranciers (17.689). Op deze manier bedraagt de directe en indirecte tewerkstelling voor gans de luchthaven 37.594 jobs.
DHL
De directe tewerkstelling bij DHL bedraagt in totaal 6.600 jobs. Daarvan zijn er 2.300 jobs bij DHL Aviation, de hub waar de sorteer- en distributieactiviteiten plaatsvinden. De tewerkstelling bij DHL Express - de koeriers die de producten bij de klant brengen – bedraagt 2.800 werknemers. Het Global Coördination Center telt 800 personeelsleden, European Air Transport (de luchtvaartmaatschappij van DHL) heeft 700 werknemers.
Hierbij moet rekening gehouden worden met het feit dat DHL tegen eind juni de koerierbasis (BRC) in Brussel wil sluiten. Wat het effect hiervan op de twerkstelling zal zijn is niet duidelijk. Deze sluiting past in de algemene reorganisatie van DHL-Deutsche Post. Wat het effect van deze reorganisatie op de tewerkstelling zal zijn is ook niet duidelijk. Reorganisaties – bedoeld om kosten te besparen en te rationaliseren - gaan echter altijd gepaard met verlies van jobs.
Het is alleszins wel duidelijk dat de cijfers die aan de pers werden gegeven inzake extra werkgelegenheid door een eventuele uitbreiding van DHL, sterk overtrokken zijn. Die werkgelegenheidscijfers bleken miraculeus op te lopen van 1.500 over 5.400 en 9.600 tot zelfs 20.000. In dat laatste geval zou DHL dus voor meer jobs zorgen dan de huidige directe tewerkstelling op gans de luchthaven!
à 09:04