Un article du Standaard.
Oplossing vliegtuigknoop mikt alleen op zaterdag (De Standaard)
Zonder samenwerkingsakkoord tussen federale en gewestelijke regeringen kan de vliegwet niet van kracht worden.
De nieuwe spreiding sleutelt aan vliegen op zaterdagnamiddag. De Vlaamse Oostrand is bang.
Het thema van de geluidshinder rond Zaventem kwam gisteren ter sprake op het overlegcomité tussen federale en gewestelijke regeringen. Over de aanpassingen aan het spreidingsplan kregen de Vlaamse en Brusselse ministers van de federale minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (SP.A), en premier Guy Verhofstadt (VLD) te horen dat er alleen ingrepen voor zaterdag op til zijn. Er zou meer gebruikgemaakt worden van baan 20, richting Oostrand (Sterrebeek, Tervuren, Huldenberg). Landuyt wacht nog op advies over de windaspecten en zou de beslissing vrijdag op de federale ministerraad brengen.
De Vlaamse minister van Milieu, Kris Peeters (CD&V), maakt zich zorgen. ,,Is dit een oplossing die tegemoet komt aan het arrest? Of een poging om de dwangsommen te vermijden? De minister weet dat dit opnieuw aangevochten zal worden.''
Ook de Vlaamse volksvertegenwoordiger Eric Van Rompuy (CD&V), inwoner van Sterrebeek, is niet over de maatregel te spreken. ,,Wij hadden al de opstijgingen op zondag. Onze weekends zijn verknoeid. De mensen hier zijn woedend. Dit jaagt hen opnieuw naar de rechtbank. Het is absurd dat men het nachtvluchtenprobleem oplost door de weekendvluchten op de Oostrand te concentreren.''
Van Rompuy begrijpt niet dat die oplossing opduikt, omdat ze in mei van vorig jaar al door de Raad van State verworpen is. De actiegroep Ubcna, die bij de MR aanleunt en in de Franstalige Oostrand sterk staat, reageerde in dezelfde zin.
Op het overleg werd verder afgesproken dat de aangepaste vliegwet naar het parlement gestuurd wordt voor goedkeuring. Parallel sleutelt een werkgroep voort aan een samenwerkingsakkoord tussen federale en gewestelijke regeringen.
Zonder zo'n akkoord kan de vliegwet, die een juridische onderbouw biedt voor het vastleggen van vliegprocedures, niet van kracht worden.
Er is nog werk aan de winkel: de oprichting van een instituut voor geluidsbeheer, het opmaken van geluidskaarten, een actieplan voor vermindering van de hinder, stroomlijning van de geluidsnormen, een beleid voor ruimtelijke ordening (bouwstop, isolatie...).
Het bereiken van een akkoord sleept al maanden aan en wordt er met de nakende gemeenteraadsverkiezingen niet gemakkelijker op.
Er blijft nog veel onduidelijkheid. Zo zijn de gewesten op hun hoede voor wat in de vliegwet de ,,beginsituatie'' wordt van waaruit de voorlopige en de toekomstige procedures zullen vertrekken.
Landuyt maakte gisteren nog bekend dat hij cassatieberoep aantekent tegen dat arrest. Ook tegen alle vorige arresten trok de regering naar Cassatie. Het beroep is niet opschortend: de dwangsommen van 25.000 euro per dag blijven gelden.
Ook de Vlaamse regering onderzoekt cassatieberoep. ,,Niet inhoudelijk maar principieel, om onze belangen te verdedigen'', aldus Kris Peeters.
Het arrest verplichtte de Vlaamse overheid om de luchthavenexploitant Biac te vragen een milieueffectenrapport (MER) op te stellen. De luchthaven had een milieuvergunning gekregen zonder MER. De vraag is ondertussen aan Biac gesteld. Vlaanderen vindt dat zo'n MER niet nodig was.
politique
à 20:59