Joueb.com
Envie de créer un weblog ?
ViaBloga
Le nec plus ultra pour créer un site web.
Débarrassez vous de cette publicité : participez ! :O)
 Bruit et pollution des avions    Chimie et substances nocives   Conférences, enquêtes, débats, plaidoiries et autres réunions d'informations   Elections communales 2006   Les actions en cours: ce que vous devez faire.   Les autres nouvelles   Trop de nuisances dans nos vies   Un petit accès d'humeur... 
TROP DE BRUIT ou comment lutter  contre (entre autres) les excès des avions en Brabant wallon.
Version  XML 
Pour vous aider

Archive : tous les articles


Conférences, enquêtes, débats, plaidoiries et autres réunions d'informations


Pour votre édification
A lire absolument: L'avant-projet de loi Landuyt, nos commentaires


Session
Nom d'utilisateur
Mot de passe

Mot de passe oublié ?


Bruxelles-National: A Erps-Kwerps: des passages d'avions jusqu'à 95 Db

235 familles de Kortenberg estent en justice pour réclamer la fin du plan de dispersion.

Saturday, 27 August 2005
ERPS-KWERPS - Het geluid van de vliegtuigen boven Erps-Kwerps overschrijdt ruimschoots de normen van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er zijn geluidspieken tot 95 decibel in het centrum van het dorp. Dat blijkt de geluidsmetingen van de Leuvense professor Jan Thoen (KU Leuven) in opdracht van het gemeentebestuur. Dat trekt met de resultaten naar de rechtbank.
Professor Thoen plaatste een meettoestel in een tuin aan de Peperstraat in Erps-Kwerps. Het toestel heeft alle geluidspieken vastgelegd van vrijdag 24 tot maandag 27 juni. De gemeente kreeg zopas de resultaten binnen en die spreken aardig tot de verbeelding. Het meettoestel noteerde meer dan tweehonderd vliegbewegingen per dag. De nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 juni vlogen er vijftig toestellen over het dorp. De meerderheid van de vliegtuigen haalden met gemak de kaap van 75 decibel, met pieken tot 95 decibel.

,,De resultaten verbazen me'', reageert schepen van leefmilieu Johan Vleeracker (Groen!). ,,Zo hoog had ik ze niet verwacht. Het is ook een eigenaardige vaststelling dat de landende toestellen evenveel geluid produceren als de stijgende, ook al ervaar je dat op de grond niet zo. Het scherpe geluid van een opstijgende hindert meer. De Peperstraat is een oude woonstraat, geen nieuwe wijk. De straat was er al veel langer dan de luchthaven.''

De normen van de WHO liggen op zestig decibel buitenshuis en 45 decibel in de slaapkamer. Vleeracker: ,,Een goed geïsoleerd huis kan 25 decibel buiten houden. Een vliegtuig dat buiten dus tachtig decibel produceert, zorgt voor 55 decibel in de slaapkamer. Alle vliegtuigen zijn in overtreding. Jammer genoeg zijn er wel normen voor motorvoertuigen, industriezones, maar niet voor vliegtuigen.''

De gemeente gebruikt de meetresultaten voor de rechtbank van eerste aanleg. Er stapten immers 235 gezinnen uit Kortenberg met steun van het gemeentebestuur naar de rechter.
Op 6 december wordt er gepleit. ,,Het spreidingsplan moet verdwijnen.''

Source: Zone-S (original en cliquant ici)


Ecrit par Cherche l'info, le Mercredi 31 Août 2005, 07:51 dans la rubrique "Bruit et pollution des avions ".


Commentaires :

  Le commentateur n'a pas désiré laisser son identité.
02-09-05
à 17:50

Lien croisé

STOP AU SURVOL DE LA HULPE ET DU BRABANT WALLON (LES DERNIERES INFOS) : "Kortenberg estent en justice pour réclamer la fin du plan de dispersion. http://tropdebruit.joueb.com/news/1014.shtml "

  Le commentateur n'a pas désiré laisser son identité.
04-07-23
à 19:38

Lien croisé

EPURES - Bruxelles-National: A Erps-Kwerps: des passages d'avions jusqu'à 95 Db : "STOP AU SURVOL DE LA HULPE ET DU BRABANT WALLON (LES DERNIERES INFOS) : "Kortenberg estent en justice pour réclamer la fin du plan de dispersion. http://tropdebruit.joueb.com/news/1014.shtml " "