Un article du Morgen
SOLOSLIM rond spreidingsplan zaventem stuit op weerstand (De Morgen)
Bewonersgroep Zone-S uit Steenokkerzeel: 'Als wij opnieuw het kind van de rekening worden, trekken we weer naar de rechtbank' 'Landuyt zoekt alleen juridische oplossing, zonder maatschappelijk draagvlak'
De omwonenden van de luchthaven van Zaventem wachten met ingehouden adem op de details van het nieuwe spreidingsplan dat minister van Mobiliteit Renaat Landuyt
(sp.a) gisteren in deze krant aankondigde. Iedereen vreest nog meer vliegtuiglawaai. 'De onzekerheid is het grootste probleem', zegt Michaël Peeters van actiegroep Zone-S Steenokkerzeel. Op het politieke speelveld is iedereen karig met commentaar, in afwachting van het overleg vandaag.
'We weten nog niet in welke richting de vliegtuigen deze keer gestuurd zullen worden, maar we vrezen dat er nog maar eens instabiliteit wordt veroorzaakt." Michaël Peeters van de bewonersgroep Zone-S uit Steenokkerzeel is duidelijk ongerust over de plannen van Landuyt. Die kondigde gisteren aan dat hij deze week een nieuw, voorlopig spreidingsplan op tafel legt om tegemoet te komen aan het kluwen van gerechtelijke uitspraken. Desnoods duwt Landuyt de regeling op eigen houtje door, zonder het akkoord van zijn coalitiepartners in de federale regering of van de Vlaamse en Brusselse gewestregeringen.
"Als wij opnieuw het kind van de rekening worden, trekken we weer naar de rechtbank", zegt Peeters. Meteen blijkt hoe fragiel de aanpak van Landuyt is. Met een vliegwet, die hij vrijdag voorlegt op de ministerraad, hoopt hij het dossier op termijn te depolitiseren en van de spreiding een louter technische aangelegenheid te maken, op basis van criteria als veiligheid, capaciteit van de luchthaven en de gezondheid van de omwonenden. "Maar Landuyt zoekt enkel een juridische oplossing", zegt Peeters. "Het maatschappelijk draagvlak is veel belangrijker. En dat draagvlak is met elke nieuwe beslissing steeds verder weg."
Ook de Brusselse actiegroep Bruxelles Air Libre reageert ongerust. "Gezien de eerdere arresten die de oostrand beschermen, kan dit niets anders betekenen dan dat de noordrand nog maar eens ontlast zal worden om de hinder af te wentelen op de Brusselse agglomeratie", zegt men daar. In de oostrand meent Jacques Vandenhaute, burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, te weten dat zijn streekgenoten de dupe zullen worden. "Net als Bert Anciaux gaat Landuyt er een slecht spreidingsplan doorduwen met als voorwendsel dat er anders dwangsommen betaald moeten worden", voorspelt hij. "Dit is een nieuwe staatsgreep."
Vandaag legt Landuyt zijn plannen op tafel tijdens het Overlegcomité, waar de Vlaamse en Brusselse regering op de hoogte worden gebracht. "Wij wachten op de details voor we commentaar geven", klonk het gisteren zowel bij de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS) als bij zijn Vlaamse evenknie Yves Leterme (CD&V). Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) was iets spraakzamer: "Als de schema's van Landuyt voldoen aan onze criteria, met een evenwichtige spreiding voorop, zullen we positief reageren. We zijn nieuwsgierig." Peeters zet overigens vraagtekens bij de manier waarop Landuyt het recente advies van de Raad van State over zijn vliegwet leest. Hij is ervan overtuigd dat er een samenwerkingsakkoord nodig is tussen de gewesten, en voor dat er ligt "is er nog een hele weg te gaan". Landuyt is van plan de vliegwet nog voor de zomer te laten goedkeuren, desnoods zonder overleg.
politique
à 21:00