Joueb.com
Envie de créer un weblog ?
ViaBloga
Le nec plus ultra pour créer un site web.
Débarrassez vous de cette publicité : participez ! :O)
 Bruit et pollution des avions    Chimie et substances nocives   Conférences, enquêtes, débats, plaidoiries et autres réunions d'informations   Elections communales 2006   Les actions en cours: ce que vous devez faire.   Les autres nouvelles   Trop de nuisances dans nos vies   Un petit accès d'humeur... 
TROP DE BRUIT ou comment lutter  contre (entre autres) les excès des avions en Brabant wallon.
Version  XML 
Pour vous aider

Archive : tous les articles


Conférences, enquêtes, débats, plaidoiries et autres réunions d'informations


Pour votre édification
A lire absolument: L'avant-projet de loi Landuyt, nos commentaires


Session
Nom d'utilisateur
Mot de passe

Mot de passe oublié ?


VLD-arts Vankrunkelsven en buurtcomités wijzen op zware gevolgen voor volksgezondheid door Bart Eeckhout

Article publié le 10-09-2004 sur demorgen.be

Politiek lawaai over uitbreiding DHL neemt toe

De hitte neemt toe in het dossier van de uitbreidingsplannen van koeriersbedrijf DHL in Zaventem. Toch gaat de federale regering nog even op de rem staan: pas in zijn beleidsverklaring wil premier Guy Verhofstadt ook over de kwestie-DHL zijn licht laten schijnen. Waarmee wel duidelijk wordt dat paars er alles aan zal doen om de beloofde extra jobs in Zaventem te houden.

Het was VLD-senator en arts Patrik Vankrunkelsven die gisteren de kat de bel aanbond. Vankrunkelsven stoorde zich mateloos aan het economische discours van zijn partijgenoten-ministers Karel De Gucht en Fientje Moerman. "Ik dacht dat ik met een teletijdmachine in de negentiende eeuw beland was", vervloekte de VLD'er de ongebreidelde steunbetuiging van zijn partijgenoten aan de expansieplannen van DHL.

Volgens Vankrunkelsven moet niet alleen het economische profijt van een hogere werkgelegenheid in rekening gebracht worden, door een VUB-studie recentelijk geschat op 7.600 tot 12.000 extra banen. De liberale arts benadrukt dat meer vliegtuiglawaai hoge gezondheidskosten meebrengt. Een recente studie van de Wereldgezondheidsorganisatie stelde vast dat geluidsoverlast de kans op andere zware aandoeningen gevoelig doet toenemen. Wie last heeft van lawaai maakt 120 procent meer kans op depressie, 140 procent meer kans op migraine en 90 procent meer kans op bronchitis. Volgens een leefbaarheidsstudie van de Gentse professor Annemans zal de geplande uitbreiding van DHL het aantal omwonenden dat kampt met slaapstoornissen doen toenemen tot 150.000, en zal het aantal vervroegde overlijdens toenemen van 220 tot 400 per jaar. De gezondheidskosten zouden aldus oplopen tot 400 miljoen euro.

Toch pleit Vankrunkelsven niet per definitie tegen de uitbreiding van DHL. "Er zijn nu al eerder te veel dan te weinig nachtvluchten", legt hij uit aan De Morgen. "In de huidige constellatie kunnen er absoluut geen nachtvluchten bij." De knoop ligt volgens de VLD-arts in Brussel. "Alleen bij een maximale spreiding, waarbij ook het Brussels Gewest zijn deel van de verantwoordelijkheid neemt, is een uitbreiding van het aantal nachtvluchten aanvaardbaar." Vankrunkelsven ergert zich naar eigen zeggen 'mateloos' aan de houding van de (Franstalige) Brusselse politici. "In hun visie zouden zij de lust van de tewerkstelling moeten krijgen, en Vlaanderen de last van het lawaai. Dat is onaanvaardbaar." Volgens Vankrunkelsven moeten Vlaanderen en Brussel eerst een akkoord bereiken over de geluidsnormen en de spreiding van de last. Pas dan kan gekeken worden of de uitbreiding van DHL daarin past.

Met het vlieglawaai weer bovenaan op de politieke agenda roeren ook de milieubewegingen en de buurtcomités zich weer. Zij gebruiken dezelfde gezondheidsstudies als Patrik Vankrunkelsven om een uitbreiding van DHL tegen te gaan. "De studies tonen aan dat de gezondheidskosten hoger liggen dan de verwachte toegevoegde waarde of de opbrengsten voor de overheid. De DHL-plannen zijn dus ook zowel vanuit financieel-economisch als vanuit budgettair oogpunt negatief. In deze omstandigheden is het immoreel en bovendien irrationeel om de DHL-plannen uit te voeren", stellen ze.

Het valt te betwijfelen of premier Guy Verhofstadt (VLD) zich door die argumenten zal laten vermurwen. Voorlopig blijft het vrij stil in de Wetstraat over deze symboolkeuze tussen economie en ecologie. Er was de prik van Brussels PS-vice-premier Laurette Onkelinx naar DHL, maar die werd vliegensvlug gecounterd door de VLD. Achter de paarse schermen wordt intussen naarstig naar een compromis gezocht. Witte rook wordt pas volgende week verwacht. Verhofstadt wacht wellicht met het verkondigen van de regeringsbeslissing tot 21 september, dag van zijn State of the Union.

Uit enkele indiscreties valt op te maken dat de regering er alles aan wil doen om DHL in Zaventem te houden en dus om de uitbreiding te laten plaatsvinden. Op korte termijn zou dat geen overschrijding van het plafond van 25.000 vluchten per jaar meebrengen. Het Brussels Gewest zou zich dan wel moeten neerleggen bij nachtvluchten over zijn grondgebied. In ruil zou wel een akkoord kunnen worden gesloten dat nieuwe banen bij DHL voor laaggeschoolden bij voorkeur naar mensen uit Brussel zouden gaan. Of zoals een regeringsbron het gisteren uitdrukte: "Met een werkloosheid van 22 procent bij laaggeschoolden in Brussel kan ik me niet voorstellen dat de gewestregering neen zegt tegen de extra jobs."
Ecrit par Cherche l'info, le Samedi 18 Septembre 2004, 21:05 dans la rubrique "Bruit et pollution des avions ".