Brussels Gewest houdt het been stijf inzake DHL: meer jobs aub door Freek Smets
A lire sur
www.demorgen.be
De Brusselse regering is niet van plan zich toegeeflijk op te stellen in de onderhandelingen over de uitbreiding van DHL op de luchthaven van Zaventem. Dat blijkt uit de reactie van minister-president Charles Picqué (PS) op de uitspraken van Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (VLD) over de toekomst van het koeriersbedrijf.
Moerman had gezegd dat ze er alles aan zal doen om DHL ervan te overtuigen zijn activiteiten in Brussel uit te breiden, wat voor duizenden nieuwe jobs zou kunnen zorgen. "Mijn partij en ikzelf trekken voluit de kaart van het werk", aldus de minister in De Tijd. Ze voegde eraan toe dat Brussel hoe dan ook een deel van de hinder van de uitbreiding van DHL zal moeten dragen, hinder als gevolg van een mogelijke uitbreiding van de nachtvluchten boven Zaventem. Moerman wil wel de overlast zoveel mogelijk beperken, bijvoorbeeld door lawaaierige toestellen te vervangen.
Het Brussels Gewest zegt dat er een goed evenwicht moet zijn tussen de leefbaarheid van de ruime regio rond Brussel en de extra werkgelegenheid. Maar er worden ook andere eisen op tafel gelegd. "Een belangrijk element voor ons blijft ook de verminderde waarde van het vastgoed in Brussel en Vlaams-Brabant als gevolg van de nachtvluchten", luidt het op het kabinet-Picqué. Het Gewest houdt rekening met een eventueel mislukken van de DHL-onderhandelingen, wat wellicht het vertrek van het koeriersbedrijf uit België tot gevolg zal hebben. Het kabinet-Picqué: "De schuld van een eventuele delokalisatie van DHL mag niet alleen in de schoenen van het Brussels Gewest geschoven worden. De federale regering heeft zelf te laks gereageerd en steeds dit dossier voor zich uitgeschoven. Er wordt al te gemakkelijk vanuit Gent of Antwerpen gereageerd in dit dossier."
Hoe het verder moet met het dossier is onduidelijk. Federaal vice-premier Laurette Onkelinx (PS) vindt dat er eerst een akkoord moet zijn tussen de Brusselse en de Vlaamse regering voor het dossier op federaal niveau behandeld kan worden. De gewesten bepalen de geluidsnormen boven hun grondgebied en hebben elk hun eigen eisen in het dossier. Voor de Brusselaars weegt de hinder door extra nachtvluchten zeer zwaar. Voor sommige Vlaamse ministers, zoals Moerman, is werkgelegenheid duidelijk het belangrijkste.
De christen-democraten in het Vlaams Parlement vinden dat Moerman voor haar beurt gesproken heeft. Minister-president Yves Leterme (CD&V) en minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) zijn bevoegd voor het dossier, reageerde fractieleider Ludwig Caluwé. Het Vlaams Parlement zal over DHL nog een intern debat moeten houden, zegt CD&V. Maar nu al is duidelijk dat de onderhandelingen met Brussel en de federale regering niet gemakkelijk zullen zijn. Een beslissing over DHL valt waarschijnlijk pas over enkele weken. (FSm)
à 13:12