Joueb.com
Envie de créer un weblog ?
Soutenez le Secours populaire
ViaBloga
Le nec plus ultra pour créer un site web.
Débarrassez vous de cette publicité : participez ! :O)
 Bruit et pollution des avions    Chimie et substances nocives   Conférences, enquêtes, débats, plaidoiries et autres réunions d'informations   Elections communales 2006   Les actions en cours: ce que vous devez faire.   Les autres nouvelles   Trop de nuisances dans nos vies   Un petit accès d'humeur... 
TROP DE BRUIT ou comment lutter  contre (entre autres) les excès des avions en Brabant wallon.
Version  XML 
Pour vous aider

Archive : tous les articles


Conférences, enquêtes, débats, plaidoiries et autres réunions d'informations


Pour votre édification
A lire absolument: Pour lire le module de documentation, cliquez-ici


Session
Nom d'utilisateur
Mot de passe

Mot de passe oublié ?


Bruxelles-National: les négociations tournent court.

Un article en néerlandais publié sur Brusselnieuws.

Onderhandelingen spreidingsplan lopen vast

De onderhandelingen over het spreidingsplan hebben niets opgeleverd. Iedereen blijft bij zijn standpunt. Brussels minister-president Charles Picqué (PS) zei na de gesprekken van maandag dat er niets nieuw gezegd was. Staatssecretaris Huytebroeck (Ecolo) wil de dwangsommen weer op tafel leggen om de federale regering onder druk zetten.
Maar dat vindt federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) een beetje te gemakkelijk. "Ik stel vast dat men niet alleen sceptisch is, maar dat men ook helemaal niet beweegt. Men kan het scepticisme pas overwinnen door de moed te hebben om beslissingen te nemen. Dus niemand beweegt, enkel de vliegtuigen vliegen."

Minister Landuyt wil ook nieuwe geluidsmetingen van Brussel, want degene die hij nu heeft gekregen komen niet overeen met de metingen van Biac.

'Dwangsommen op tafel'

Het arrest van de Raad van State dat de Brusselse geluidsnormen wettelijk verklaarde, heeft gevolgen voor de vliegmaatschappijen. Zij moeten dus betalen als ze die normen overtreden. De Brusselse regering gaat die boetes dus ook innen. Dat zei minister Guy Vanhengel (VLD) vorige week. Vorig jaar zijn ruim 2.500 processen-verbaal opgesteld voor overtredingen van de Brusselse geluidsnormen. Die hebben totnogtoe geleid tot 99 boetes, goed voor 1,6 miljoen euro.

Maar Brussel kan ook dwangsommen vragen aan de federale regering. Dan laat de ene regering de andere betalen, met belastinggeld. En daar is de Brusselse regering over verdeeld. De Nederlandstalige politici in de Brusselse regering zijn daar tegen. Zij hebben altijd gezegd dat die dwangsommen niet kunnen.

Staatssecretaris Evelyne Huytebroeck, bevoegd voor Milieu, wil de dwangsommen eisen als er niet snel een nieuws spreidingsplan komt. "Wij wachten op een voorstel dat de Brusselse beslissing eerbiedigt. Als zijn voorstel onaanvaardbaar is, dan krigen we een crisis. Niet alleen in de Brusselse regering, maar ook op federaal niveau. Dan liggen de dwangsommen op tafel."

Als er binnen twee weken geen spreidingsplan op tafel ligt dat rekening houdt met de Brusselse geluidsnormen, dan moet de federale regering betalen. Maar minister Landuyt zegt dat het heel moeilijk is om tot een oplossing te komen omdat hij rekening moet housen met tegengestelde arresten van de Raad van State.

Donderdag wordt er in de Kamer gedebatteerd over de nieuwe vliegwet. Met deze wet wil Landuyt alle normen door de regering laten vastleggen en door de rechter laten bevestigen.

Ecrit par Cherche l'info, le Mardi 16 Mai 2006, 21:25 dans la rubrique "Bruit et pollution des avions ".


Commentaires :

  Le commentateur n'a pas désiré laisser son identité.
16-05-06
à 23:45

Lien croisé

STOP AU SURVOL DE LA HULPE ET DU BRABANT WALLON (LES DERNIERES INFOS) : "article en néerlandais publié sur Brusselnieuws.http://tropdebruit.joueb.com/news/1607.shtml"