Joueb.com
Envie de créer un weblog ?
Soutenez le Secours populaire
ViaBloga
Le nec plus ultra pour créer un site web.
Débarrassez vous de cette publicité : participez ! :O)
 Bruit et pollution des avions    Chimie et substances nocives   Conférences, enquêtes, débats, plaidoiries et autres réunions d'informations   Elections communales 2006   Les actions en cours: ce que vous devez faire.   Les autres nouvelles   Trop de nuisances dans nos vies   Un petit accès d'humeur... 
TROP DE BRUIT ou comment lutter  contre (entre autres) les excès des avions en Brabant wallon.
Version  XML 
Pour vous aider

Archive : tous les articles


Conférences, enquêtes, débats, plaidoiries et autres réunions d'informations


Pour votre édification
A lire absolument: START, le plan de développement de Zaventem


Session
Nom d'utilisateur
Mot de passe

Mot de passe oublié ?


Bruxelles-National: Une procédure exceptionnelle au Conseil d'Etat dans le dossier des normes bruxelloises de bruit.

Un article en néerlandais publié par De Standaard

Vliegtuiglawaai tweetalig behandeld


Nederlands- en Franstalige rechters van de Raad van State buigen zich over de Brusselse geluidsnormen.


De Raad van State bundelt drie annulatieberoepen tegen de Brusselse geluidsnormen van 1999. De raad behandelt de zaak op 7 maart. Dat heeft woordvoerder Luc Hellin van de Raad van State gisteren gemeld.

Eén annulatieverzoek komt van de vzw Airline Operators Committee (AOC), die de luchthavengebruikers groepeert, en werd ingeleid voor een Nederlandstalige kamer. De twee andere, één van luchthavenexploitant BIAC en één van DHL, werden ingeleid voor een Franstalige kamer.

De annulatieberoepen van de Franstalige en de Nederlandstalige kamer zullen omwille van de eenheid van de rechtspraak gezamenlijk worden behandeld door een paritair samengestelde algemene vergadering. Dat wil zeggen door 18 rechters (,,staatsraden''), de helft Franstalig en de helft Nederlandstalig.

Dat is een uitzonderlijke manier van doen die bij gevoelige zaken gehanteerd wordt, ook om te vermijden dat tegenstrijdige rechtspraak zou ontstaan.

Eind januari raakte bekend dat de auditeur bij de Nederlandstalige kamer adviseert om de normen voor geluidshinder door vliegtuigen nietig te laten verklaren. Het Brusselse Gewest heeft onvoldoende met andere overheden rekening gehouden (evenredigheidsbeginsel) en is zo zijn bevoegdheden te buiten gaan, luidt het advies. De zaak was in 1999 aangespannen door Sabena, Sobelair en door de AOC, de enige eiser die nog overblijft.

In de Franstalige zaken noemt de auditeur de vraag tot schorsing van de eisers echter onontvankelijk. De Raad van State volgt doorgaans het advies van de auditeur. Het wordt afwachten wat het in dit geval wordt.

De Brusselse regering had gevraagd de dossiers samen te voegen. Mia Wouters, advocate van de AOC, is er niet gerust in. ,,De auditeur gaf ons gelijk. Nu zijn we niet zeker over de afloop. We vestigen onze hoop op het stevig onderbouwde karakter van het advies.''

Gelet op de politieke geladenheid van de geluidsnormen en het dossier vliegtuiglawaai wordt dit arrest een moeilijke evenwichtsoefening. De Brusselse minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck (Ecolo), liet al weten dat ze bij een eventuele schorsing meteen een nieuw besluit zal nemen. Als de Brusselse geluidsnormen teniet worden gedaan, verliest het hoofdstedelijk gewest een wapen in zijn strijd tegen het spreidingsplan
Ecrit par Cherche l'info, le Jeudi 16 Février 2006, 14:24 dans la rubrique "Bruit et pollution des avions ".


Commentaires :

  Le commentateur n'a pas désiré laisser son identité.
17-02-06
à 19:36

Lien croisé

STOP AU SURVOL DE LA HULPE ET DU BRABANT WALLON (LES DERNIERES INFOS) : "article en néerlandais publié par De Standaardhttp://tropdebruit.joueb.com/news/1357.shtml"