--> L'allongement de la piste 25L revient. Mais est-ce le monstre du Loch Ness?
Dans ces trois article du Standaard, les intervenants disent pis que pendre de l'éventuel allongement de la piste 25L
Le député CD&V Van Rompuy, dont on a déjà pu par ailleurs lire sur ce site le communiqué revient à la charge contre la note Landuyt "Zaventem 2008". Quand reviendraz-t-on à la situation de 1999 qui ne provoquait de telles réactions.
De même, les responsables de Zone S et de Decibel 25L s'insurgent contre cette note et s'inquiètent de l'apparition possible d'un nouveau "Doel".
Au nom de quoi d'ailleurs dépenser autant d'argent pour des travaux inutiles...
Nous ajouterons que cette allongement de la piste 25L ne ferait certainement pas le bonheur de notre Brabant wallon.
Les survols se fairaient tout le temps à plus basse altitude....
Maatschappelijke aanvaarding luchthaven verder weg dan ooit' (De Standaard)
STERREBEEK - ,,De luchthavenactiviteit wordt verschoven om Brussel en de Noordrand te sparen. De Oostrand is er de dupe van.'' Eric Van Rompuy, lid van het Vlaams Parlement voor CD&V, werpt zich op als een van de hevigste
tegenstanders van een verlenging van de startbaan.
Van Rompuy woont in Sterrebeek, een deelgemeente van Zaventem in de Oostrand die geplaagd is door vliegtuiglawaai, vooral veroorzaakt door de van vele rechtszaken bekende dwarsbaan 20/02.
- Die 20/02 wordt volgens de nota-Landuyt minder gebruikt. Toch een goede zaak voor Sterrebeek en de Oostrand?
Integendeel, het zal nog erger worden als alle vluchten naar het oosten en bij uitbreiding naar het zuiden op de verlengde baan 25L opstijgen maar dan een bocht naar de Oostrand nemen. Dat is de helft van alle vluchten, zowel
's nachts als overdag. Dat gebeurt vanuit economische motieven: de capaciteit neemt toe. En politieke: Brussel en de Noordrand worden gespaard. Maar het is een ramp voor de leefbaarheid van de Oostrand en andere gemeenten in Vlaams-Brabant. Alleen al het grondlawaai zal verschillende dorpskernen onleefbaar maken.
- Het past toch in het idee van spreiding, van billijke verdeling van de hinder?
Neen, dit is een verschuiving van de luchthavenactiviteiten naar de Oostrand. Ik noem dat een provocatie. Waar is het idee gebleven van een terugkeer naar de toestand van 1999, toen er geen maatschappelijke contestatie was?
- Moet alles dan bij het oude blijven en wie al hinder had die blijven ondergaan?
We zijn ver van het oorspronkelijke probleem - de concentratie van de nachtvluchten boven de Noordrand. Om dat op te lossen heeft Bert Anciaux in zijn spreidingsplan dag en nacht, week en weekend door elkaar gegooid. Die doos van Pandora had hij nooit mogen openen. De Oostrand heeft nu zaterdag én zondag opstijgende vliegtuigen. De mensen pikken dat niet.
Landuyt wil stabiliteit en rechtszekerheid. Wel, als deze voorstellen erdoor komen, is de maatschappelijke aanvaarding van de luchthaven verder weg dan ooit. Ik zal er bij mijn partij in de Vlaamse regering op aandringen dit nooit goed te keuren. Met het Structuurplan en de milieuvergunning heeft ze gelukkig enkele wapens in handen.
- In de gemeenteraad van Zaventem staat u hierover op dezelfde lijn met uw aartsrivaal Francis Vermeiren (VLD).
Ja, we hebben eensgezind een scherpe motie, geen traditie in Zaventem, goedgekeurd. Ook de SP.A stemde overigens mee.
- In 1997 betoogde u als Vlaamse minister mee tegen de verlenging.
Dat werd mij toen niet in dank afgenomen. Maar ik heb toen toch kunnen beletten dat het gewestplan werd gewijzigd. Vandaag betoog ik opnieuw mee.
Wij willen geen tweede Doel worden'' (De Standaard)
HUMELGEM - Er klinkt weer aanzienlijk grondlawaai in de buurt van de luchthaven, ditmaal zijn het de bewoners van Steenokkerzeel en Kortenberg die van zich laten horen. Vandaag betogen zij tegen een verlenging van de startbaan. ,,Wij willen geen tweede Doel worden.''
De comités Zone S uit Steenokkerzeel en Decibel 25L uit Kortenberg roepen op om vandaag op de grens van Steenokkerzeel en Erps-Kwerps te manifesteren tegen een mogelijke verlenging van de start- en landingsbaan 25Links. De twee gemeenten zijn de luchthaven gewend. Kortenberg en met name Erps-Kwerps krijgt het gros van de landingen over zich. In Steenokkerzeel ligt elke wijk aan het einde van een of andere piste.
De inwoners leerden daarmee leven, maar hun tolerantie kreeg een knauw door het spreidingsplan. Net als hun buren van Bertem (DS 21 september) voelen de bewoners van Steenokkerzeel en Kortenberg zich het slachtoffer van de strijd die aan de andere kant van de luchthaven is losgebarsten tussen Noordrand, Oostrand en Brussel.
,,Omdat ze er niet uitgeraakten, hebben ze dat opgelost door ons met meer hinder op te zadelen in de rustige periodes: 's nachts en in het weekend. Erg frustrerend'', aldus Peter Van Weert van Zone S.
,,Veertig jaar heerste hier stabiliteit, tot 1999'', vertelt hij. ,,Wijkregen vooral de landingen, alleen bij oostenwind opstijgingen, zo'n tien procent van de tijd. Daar hadden de bewoners zich op ingesteld. Maar met de
spreiding is dat allemaal overhoop gehaald. In dat plan werd geen rekening gehouden met grondlawaai, waarvan wij dag en nacht ruim ons deel krijgen. Daar hebben ze in Meise of Tervuren geen last van.''
De voorstellen voor een nieuw vliegschema met opstijgen op baan 25L jaagt de comités helemaal de gordijnen in. Meer opstijgende vluchten in hun achtertuin, nog meer grondlawaai. Ze vrezen dat een driehonderdtal huizen in Humelgem onteigend moet worden. Als dat niet gebeurt, komen ze in een onleefbare zone met geluidspieken van meer dan 100 decibel terecht. Ook de dorpskern van Erps-Kwerps belandt in de ergste lawaaizone. ,,Dan speelt er zich hier een Doel-scenario af.''
Michaël Peeters vreest dat het gebruik van twee parallelle banen op termijn het aantal vluchten langs de twee kanten zal opdrijven. ,,In plaats van een spreiding zal dat voor iedereen de volle lading betekenen.''
De comités zijn niet tegen de luchthaven. Martine Van Horenbeeck, 43 en geboren in Humelgem, werkt er. ,,Ik heb het faillissement van Sabena meegemaakt. Ik was al eens mijn baan kwijt. Door deze ingreep dreig ik mijn woning en mijn buren te verliezen.''
Zone S en Decibel 25L zijn nog niet met juridische acties begonnen, maar ze zeggen dat ze bereid zijn om elke beslissing aan te vechten.
Langere startbaan wekt opnieuw beroering (De Standaard)
oud idee steekt weer kop op in dossier spreiding geluidshinder
ZAVENTEM - De verlenging van de start- en landingsbaan 25L op de luchthaven van Zaventem is een idee dat geregeld de kop opsteekt. Maar door het verlammende dossier van de geluidshinder rond Zaventem is het klimaat wellicht nooit beter geweest om het erdoor te krijgen. Dat hopen de voorstanders en vrezen de tegenstanders.
DE NOTA ,,Perspectief 2008'' van de federale minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (SP.A), heeft nog maar het statuut van onderhandelingsdocument. Maar ze wekt al veel beroering, vooral de suggestie om voor op te stijgen meer de baan 25Links te gaan gebruiken. Het staat niet expliciet in de nota, maar om dat te kunnen moet de baan verlengd worden. En die verlenging - tussen 900 en 1.600 meter - doet de omwonenden de schrik om het hart slaan.
Strikt gezien is de piste met haar 3,2 kilometer lang genoeg om ze volwaardig te gebruiken. Maar als er vandaag van opgestegen wordt, scheren in het centrum van Zaventem de toestellen haast letterlijk over de daken.
Er is ook geen taxiweg om de vliegtuigen naar het begin van de baan te loodsen. Als ze al eens sporadisch gebruikt wordt voor een vertrek, dan taxiet een toestel op de piste zelf naar het beginpunt en maakt dan
rechtsomkeert.
Start- en landingsbaan 25L (of 07Rechts als ze in de andere richting gebruikt wordt) werd begin jaren de zeventig al eens verlengd om de grote straalvliegtuigen aan te kunnen. Sindsdien duiken plannen van een uitbreiding in oostelijke richting naar Erps-Kwerps op geregelde tijdstippen op. In 1997 was er een opstoot van verleng-koorts. Eric Kirsch,
de toenmalige topman van de Regie der Luchtwegen, verklaarde dat Zaventem met een capaciteitsprobleem in de piekuren zat en dat een verlenging de oplossing was. Zijn idee was om de piste te verlengen en de toestellen meteen na het opstijgen een bocht naar links te laten nemen, zo werd Zaventem (en Brussel) vermeden. De milieugroepen uit de regio bliezen alarm en het voorstel verdween in de koelkast.
In 1999 haalde Belgocontrol, de instantie die het luchtverkeer leidt, het idee weer boven. Het project moest 600 vertrekken per dag mogelijk maken, 300 op de 25R en 300 op de langere 25L.
In 2001 liet de luchthavenexploitant Biac weten dat hij niet langer geïnteresseerd was. De explosieve groei in de luchtvaart was voorbij en een capaciteitsverhoging was niet langer aan de orde. Met de bestaande configuratie kon Zaventem 440.000 vluchten per jaar aan. Dat aantal zou moeten volstaan voor de plannen van de nieuwe baas van Biac, de
Australische groep Macquarie. Vorig jaar werden er ,,maar'' 252.000 vluchten genoteerd.
In 2003 dook de 25L op in het spreidingsplan van minister Bert Anciaux. Hij noemde de aanleg van een taxiweg langs de baan (geen verlenging) een ,,project op lange termijn'' dat eigenlijk te duur was. De taxiweg alleen
zou al 30 miljoen euro kosten.
De kosten van de verlenging worden op 130 miljoen euro geraamd. Biac voelt er weinig voor om die op te hoesten. De federale overheid evenmin. Overigens botst het plan op dit moment met de milieuvergunning van Biac, met het Structuurplan van Vlaanderen en met dat van Vlaams-Brabant. Met ruimtelijke planning, milieueffectrapport en de rest van de weg die zo'n dossier dan moet afleggen, wordt de kans klein geacht dat de werken ooit voor 2008 gereed kunnen zijn.
Maar de uitzichtloosheid van het dossier geluidshinder, de gerechtelijke uitspraken die het gebruik schrappen van die andere baan, 02/20, maken dat het klimaat zelden zo ,,gunstig'' is geweest om de verlenging er deze keer wel door te krijgen.
politique
à 23:40